THE BLOG

Mieszkanie odważnego Pana Piotra

sie

20

Mieszkanie odważnego Pana Piotra

Rzut mieszkania Pana Piotra

mieszkanie optymalne dla indywidualisty

Projekt aranżacji wnętrz mieszkania dwupokojowego został opracowany według potrzeb i możliwości jego właściciela. Pan Piotra czuje się dobrze w pomieszczeniach o mocnym charakterze i nie boi się odważnych akcentów kolorystycznych. We wnętrzach toczy się nieustanna walka barw, kształtów i faktur, jednak całość tworzy harmonijną równowagę. Odpowiednie oświetlenie sprawia, że pomieszczenia są przytulne i powiększone optycznie, jak w każdym mieszkaniu zaprojektowanym przez Stripedhouse.
Aranżacja wnętrza pokoju dziennego

nowoczesne zestawienie kanciastych kształtów na tle żółci, fioletów i ciemnego drewna

Strefą wypoczynku jest pokój dzienny. Elementy wyposażenia odpowiadają wprost na potrzeby Pana Piotra. Znajdzie się tutaj wygodny narożnik oraz telewizor wkomponowany w niepowtarzalną zabudowę meblową. Wyeksponują się tutaj wszystkie trofea, a ukryją rzeczy wstydliwe. Zestawienie kolorystyczne ma za zadanie delikatnie ożywiać, tworząc jednocześnie klimat sprzyjający odpoczynkowi. Czasem pomieszczenie to zamieni się w salę kinową, gdzie ciężki zasłony i grubo tkany dywan pochłoną nadmiar wysokich tonów. Mieszkaniec tego mieszkania jest fanem płomieni, dlatego stolik kawowy w formie biokominka bez dodatkowych instalacji pozwoli cieszyć się ciepłem domowego ogniska.
Układ otwartej kuchni z jadalnią

duże pomieszczenie zadowoli każdego amatora kuchennych wrażeń i jego gości

Wizualizacja otwartej kuchni z jadalnią

wymarzona kuchnia dla entuzjasty gotowania i duszy towarzystwa

Kuchnia jest sercem każdego domu, a Pan Piotr ma serce do kuchni. Przedstawiamy prostą i funkcjonalną przestrzeń do przygotowywania potraw. Część kuchenna zawiera wszystkie elementy, jakie zadowolą najbardziej wymagającego kucharza. Wzbogacona o funkcję jadalni stanie się idealnym miejscem do kosztowania smakowitych potraw. Takie rozwiązanie pozwala na optymalne wykorzystanie powierzchni niedurzego mieszkania. Odrobina zieleni mieniącej się w naturalnym świetle zapewni wyjątkową atmosferę wnętrza, co rankiem wprowadzi głodomorów w pozytywny nastrój na cały nadchodzący dzień. Obiady w gronie przyjaciół umożliwi duży rozkładany stół.
Wizualizacja sypialni Pana Piotra

afrykańskie wzory i kolorystyka w naturalnej tonacji dominują przestrzeń odpoczynku

Układ funkcjonalny w sypialni rozwiązaliśmy w sposób optymalny. Podręczna szafa pomieści potrzebne ubrania. W myśl zasady „Less is more”, ograniczono ilość elementów wyposażenia do niezbędnego minimum. Celem tego ruchu jest podkreślenie podstawowej funkcji- odpoczynku w klimacie przybliżającym do marzeń. Sypialnię urządziliśmy zgodnie z zasadami feng shui. Układ zorientowany w kierunku wschodnim pomaga w przepływie pozytywnej energii. Wśród stosowanych barw przeważają jasne zielenie, natomiast wśród motywów dekoracyjnych tematyka natury.
Korytarz pobudzający do działania

wzór na ceglanej ścianie zwiastuje wchodzącym ciekawe wnętrza

Wejście do mieszkania zostało powiększone optycznie przez zastosowanie jasnych kolorów ścian. Usunięto drzwi stwarzające barierę pomiędzy częściami korytarza. Wyburzono ścianę otwierając kuchnię, dzięki czemu przestrzeń mieszkania nabrała zupełnie nowego charakteru. Jedną ze ścian korytarza wykończono cegłą malowaną na biało. Zaznaczono na niej kontrastujące postaci przyjaciół wywołujące uśmiech tuż po wejściu do środka.
Łazienka w odważnym stylu

w pokoju cielesnego oczyszczenia o mocne wrażenia dbają: biel armatury, połysk złotych arabesek i solidne drewniane meble

Powierzchnia małej łazienki została maksymalnie wykorzystana mieszcząc w sobie wszystkie potrzebne sprzęty. Dodatkowo wysokość pomieszczenia została funkcjonalnie spożytkowana na półki i szafki. Wedle życzenia Inwestora, do wykończenia użyliśmy specjalnego egzotycznego drewna, które jest odporne na wilgoć. Naszym celem było uzyskanie wyjątkowego nastroju podczas zmysłowych kąpieli. Jedna ze ścian, w całości pokryta lustrem, powiększy optycznie wnętrze i pomoże w rozproszeniu światła migoczących świec. Ściany wykończone złotymi płytkami o arabskim wzorze komponują się z drewnianą zabudową szafek. Dzięki takim zabiegom osiągnęliśmy unikatowy charakter wnętrz z nutką orientu.